Az Informatika Vezetők Társasága Közhasznú Egyesület (IVETÁR) első alkalommal adta át a TanIT díjat, az év informatika tanára díjat, amellyel idén a 2021-es legkiemelkedőbb informatikai tanárát az IVETÁR díjazta. A díjat Dr. Kristóf Péter, az Informatikai Vezetők Társaságának elnöke és dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke adta. Mindkét felszólaló hangsúlyozta az informatikai tanárok megbecsülésének és hivatástudatuk erősítését és az informatika végzettségű szakemberek pécsi gazdaságra való jótékony hatását, amely Pécsnek egy gazdasági kitörési pont lehet a jelenlegi helyzetből.

A díjra több jelölt közül, Lutz Tibort, a Radnóti Miklós Közgazdasági Technikum informatikai tanárát tartotta legmegfelelőbbnek az IVETÁR által felállított 5 tagú szakmai bizottság.  Első évben a díjra érdemes jelöltek az Ivetár tagjai javaslatai alapján kerültek kiválasztásra és egy szakmai zsűri szavazta meg, előre felállított szakmai szempontok alapján.

Lutz Tibort a TanIT díjra az informatikai tehetséggondozó és felkészítő csoportok vezetése, nyári informatikai táborok szervezése, saját költségen végzett önképzések, a helyi céggel ápolt kapcsolatai miatt tartottuk érdemesnek. A díjazottat 300.000 Ft pénzdíjban részesítette a IVETÁR a díjon felül.

 
A díj odaítélésének objektív szempontjai az innovációs tevékenység, a helyi IT ökoszisztémában való aktív részvétel, a diákok és kollégák ajánlása, az általuk tanított diákok informatikai kötődésű versenyeredményei (OKTV, programozói emlékversenyek, hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek) és a tehetséggondozás voltak.

A díj odaítélésének szempontjai az innovációs tevékenység, a helyi IT ökoszisztémában való aktív részvétel, a diákok és kollégák ajánlása, az általuk tanított diákok informatikai kötődésű versenyeredményei (OKTV, programozói emlékversenyek, hazai és nemzetközi informatikai tanulmányi versenyek) és a tehetséggondozás voltak.

A díjjal az IVETÁR-nak a célja egy hagyományt teremtése, mellyel a szervezet szeretné felhívni az informatikai oktatás fontosságára is a figyelmet. Következő várhatóan ősszel megrendezett 2021/2022-es tanév legjobb informatikai oktatója díjnál már célja az IVETÁR-nak bevonni szponzorokat, illetve a díjazottak jelölésének lehetőségét átadni a középiskoláknak és létrehozni egy közönségdíjat is, ahol a diákok közönség szavazata alapján választanánk ki egy díjazott tanárt.

A díjátadóról készült videó megtekintése.